W niniejszym przepisie użyto mleczka kokosowego zamiast standardowej śmietanki 36%, a żelatynę zastąpiono nasionami chia oraz żelkami zawierającymi agar agar. Ale żelki nadały również niepowtarzalnego lekko kwaskowatego, lekko owocowego smaku. Jeśli nie wszystkie żelki całkowicie się rozpuściły – nic nie szkodzi, taka niespodzianka sprawia tylko radość. Deser jest nisko kaloryczny i zawiera dużo błonnika, minerały (magnez i żelazo) oraz kwasy omega 3. Jeśli chodzi o kaloryczność to jeszcze zależy ile doda się cukru pudru, 1 łyżka wystarczy, ale jeśli ktoś lubi jak deser jest bardziej słodki może dodać 2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu.
Składniki
• Mleczko kokosowe 500 ml
• 2 łyżki stołowe nasion chia
• 1-2 łyżki stołowe cukru pudru lub ksylitolu
• Eko żelki wegańskie bez żelatyny mix (ok. 30 g)
• 200 g malin
• Kilka listków mięty
Otwieramy puszkę mleczka kokosowego i przelewamy do rondelka.
Podgrzewamy je na wolnym ogniu często mieszając.
Dodajemy cukier puder lub ksylitol (najlepiej wcześniej rozdrobnić w moździerzu ksylitol – łatwiej się rozpuści).
Dodajemy żelki (najlepiej pokrojone, lepiej się roztopią)…
… i nasiona chia (białe wyglądają ładniej, ale czarne są tak samo smaczne).
Gotujemy to wszystko kilka-kilkanaście minut ciągle mieszając. Kiedy czujemy, że w rondelku zrobiło się już gęsto – przelewamy zawartość do pucharków.
Odstawiamy do ostudzenia, a po całkowitym ostygnięciu na 2 godziny do lodówki.
Miksujemy maliny (zostawiamy kilka do ozdoby) i po wyjęciu deserów z lodówki polewamy je tym sosem malinowym. Ozdabiamy malinami i miętą i cieszymy się pysznym i zdrowym wegańskim deserem.
W niniejszym przepisie użyto mleczka kokosowego zamiast standardowej śmietanki 36%, a żelatynę zastąpiono nasionami chia oraz żelkami zawierającymi agar agar. Ale żelki nadały również niepowtarzalnego lekko kwaskowatego, lekko owocowego smaku. Jeśli nie wszystkie żelki całkowicie się rozpuściły – nic nie szkodzi, taka niespodzianka sprawia tylko radość. Deser jest nisko kaloryczny i zawiera dużo błonnika, minerały (magnez i żelazo) oraz kwasy omega 3. Jeśli chodzi o kaloryczność to jeszcze zależy ile doda się cukru pudru, 1 łyżka wystarczy, ale jeśli ktoś lubi jak deser jest bardziej słodki może dodać 2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu.
Smacznego!